marți, 29 noiembrie 2011

Noaptea de Sfantul Andrei

Ok...scurta introducere..ultima postare am faut-o din Dworp....acum sunt inapoi in Kortrijk, loc caruia am inceput sa-i zic din ce in ce mai mult "acasa". Vreo trei zile n-am avut caldura, ne-au crescut turturi pe aici..in casa erau vreo 12 grade..Mai aveam un pic sa deschidem  fereastra, sa intre si alea 5 de afara...si sa facem 17.Acum e caldura in casa, dar afara e frig si lapovita

Ok...sa trecem la...subiect Maine e Sfantul Andrei, sfantul ocrotitor al Romaniei , primul chemat dintre Apostoli, care a crestinat populatia de pe teritoriul actual al Romaniei si a murit ca martir, rastingnit pe o cruce in forma literei "X".

Bun..despre traditii o sa va zic putin, atat cat am citit si eu. Aici, departe de casa, ma simt bine sa-mi amintesc de spiritul mistic al tarii noastre si de valoarea spirituala. Le-am povestit colegilor de vampiri, strigoi, lupi..si toate cele...si as vrea ca nici voi sa nu uitati. Subiectul asta ar fi demn de o postare mai de Doamne-ajuta, cu un pic de stil, de concept, de...ceva... dar dupa o zi de umblat cu treaba prin Bruxelles de mi-au sarit capacele, asta e tot ce pot sa fac...

In credinta populara, Noaptea Sfantului Andrei e o noapte a terorii, haosului si spiritelor dezlantuite. Strigoii (suflete ratacite) se introrc intre oameni pentru a se razbuna, a poci oameni, a raspandi boli, a face pagube in recolte si cirezi si chiar pentru a lua cu ei dintre cei vii. Moroii ,oameni care isi parasesc trupurile pentru a bantui noaptea, ies si ei....cu totii se strang in luminusiuri de padure si la rascruci de drumuri si se lupta cu coase si secere furate din gospodarii. Apostolul Andrei mai este numit si Apostolul Lupilor, din cazua sincretismului cu un zeu dacic. Conform traditie, lupii devin mai agili si mai agresivi si isi pot intoarce capul, care e, de obicei, teapan ( pentru ca le lipseste o vertebra) . Ca ritual de aparare, traditia prevede..pazitul usturoiului. Tinerii satului se adunau intr-o casa, cu ferestrele unse cu usturoi pentru a fi feriti de..musafiri nepoftiti, unde petreceau pana in zori (ie-te ca aveam si noi Halloween da' asa e romanu...al lor a fost mai "cool"....) 
Raul se destrama si spiritele zboara care-ncotro la primul cantec al cocosului. Ar mai fi de zis ( vorbiti la departamentul "vrajitoare" pentru detalii) ca fetele isi pot visa "ursitul" in seara asta..daca ...uremaza instructiunile de pe ambalaj.

Din pacate, atat am avut de zis, ca sa va amintesc "esentialul"...legendele sunt frumoase si complexe, dar nu am energia si cunostintele  sa vi le prezit cum trebuie...poate aveti timp cateva minute sa dati un search pe google ...Merita!

La Multi Ani celor care poarta numele Sfantului Andrei si Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care nu mai sunt printre noi !

joi, 24 noiembrie 2011

Still in Dworp

Salutari din orasul cel micut de langa Brussel. E frig, da e frumos...suntem pe un deal..( ceea ce e destul de irar pentru belgia) foarte impadurit si cu multe fruneze pe jos...Cand am ajuns, am schimbat trei trenuri si un autobuz..si ne-am scos toti plamanii din piept urcand dealul ala . Sunt multe de zis, dar nu prea am forma de scris...o sa incerc totusi..sa va descricu cateva momente...

A doua seara a fost cea mai impresionanta..singura organziata ca lumea...o seara de dans, obligatorie, pentru toata lumea. O ora si ceva de initiere in...dansuri medievale. In mod supriprinzator, nu mi-am sucit nimic, n-am cazut, ametit si nici pe nimeni n-am calcat. Poate ca dansul nu e chiar asa greu si poate nu sunnt chiar asa hipopotam cum credeam..am avut parte si de..partenere simpatice, care m-au ajutat cu zambet si rabdare...melodiile au fost live! Acordon si chitara...locatia? o ditamai sala de..naiba sa o ia ...ca nu era nici de sport nici de festivitati...ceva mare, oricum. In fine...v-am zis vreodata cat de mult urasc profii de dans? De ce? Pai..ideea de dans mi se pare foarte tare...o energie emanata, o armonie, o legatura, o tensiune, o comunicare dincolo de cuvinte, o legatura, o intimitate. O intimitate in vazul lumii, stiu..poate nu intelegeti cum vine asta, dar...in foarte putina mea experinta de dans, asta mi se pare ca se intampla.....mi se pare ca daca o faci si simti cum trebuie, lumea din jurul tau poate foarte bine sa dispara...si sa te lasa intr-o lume facuta din doi, dintr-o privire intensa, o atingere placuta si usor incordata, o rasfulfare calda , o mana umeda si usor tremurata..si miscarea aia....chiar sunt curios cum se simte cand esti cand dansezi cu adevarat..cand o ai in sange..si nu-ti ma numeri pasii ca un idiot, si cand muzica iti poarta singura picioarele. Ok..d-asta urasc profii de dans..pentru ca o fac atat de bine...si pentru ca sunt atat de..ce termen sa folosesc...numai idiotenii imi vin in cap...tari, cool? nu stiu..o ceva d-asta. Tipu asta era slabut, musculos, brunet cu parul lung si...ce sa zic, cam dadea fetele pe spate...partea naspa e si ca avea cu ce. Ok, d-asta urasc profii de dans.

Ieri seara am baut ceea ce e pana acum e si cred ca va ramane cel mai bun pahar de vin din viata mea...Am avut o vizita cu treaba in brussel, dupa care am facut un mic popas la barulet de langa statuia...aceea....din Bruseel. Sase-sapte mese intr-o sala icuta luctrata in lemn, si un semineu care ne lumina fetele...Vin rosu, sec  si gros care se scrugea pe paharul caldut . Culoarea rosiatica si caldura discreta pareau sa se reverse din pahar si sa invaluie camera ....o discutie zambareata si visatoare...muzica buna...bucurie. Am spus-o si o mai spun..momentele mici fac viata...detalii...si asta e unu dintre ele. Nu prea sunt in forma de descrieri...ca sa va pot aduce acolo...dar sper sa va lucreze un pic imaginatia...

Bun..terminand cu visarea pe seara asta, o sa va scriu un pic despre...partea profesionala patru workshopuri si un simpozion. Nu ingtru in detalii, dar toate au fost f interesnate...tema principala, "body and mind". Bine, prezzentarea generala, in sala mare, a fost ingrozitor de plictisitoare...dar..nimic nu-i perfect. In Brussel am facut o vizita la un centru pentru saraci...ziua primesc ceai, cafea , mancare..la preturi de nimic ( nu le dau pe gratis ca sa le cultive totusi un fel de..cultura a valorii...dar preturile sunt..simbolice) iar nopatea...nopatea se inchide. Incepdand cu ora sase..te intorci in strada. Bun..acum urmeaza partea interesanta, partea care ar putea avealoc ( si chiar a avut) intr-un film de succes. Exista un numar de..cateva sute de patrui pentru...."norocosi" le zic norocosi pentru ca, nefiind suficiente pentru numarul de soicitari, se trage la sorti..cum? cu pachete de carti. In fiecare seara, fiecare trage o carte. Daca tragi carte de rosu, intri, daca tragi carte de negru...nu! Pe langa asta, femeia povestea ca centul ala cu patrui..e uneori mai rau decat strada..se intampla vilorui in grup, lupte....si, mai presus de toate, toti dorm imbracati. De ce? Daca n-au hainele pe ei, nu le mai gasesc a doua zi. Unul dintre ingrujitori spunea ca oamenii strazii pun mare pret pe incaltari. Orice faci ca om al strazii, eri. Zi , noapte, iarna vara...zloata...O pereche buna de incaltari e...un mare plus, o comoara pt viata de zi cu zi.

Se face tarziu...timpul de petrecere se apropie..gala de final..maine,acasa!In speranta ca macar cateva randuri din ce am scris v-au adus un pic de valoare, ceva in plus la cunostinte sau sentimente, va las.. camasa rosie si...party!!!!

luni, 21 noiembrie 2011

Dworp

Salutare! Trollerul langa mine, ghizdanul pe pat, asteptand cuminte laptopul care, pentru moment, e ocupat cu postarea asta. O mare cutie de crton in mijlocul casei, multe chestii mici si colorate pe langa ea, cateva mere mari  si o carte groasa cu coperta rosiatica, ilustrata cu schite de creion. Ce e cu harababura asta? Pai ...sunt Horia...dezordine, balamuc..ma rog..acum am un motiv cat de cat intemeiat..plecare! Cinci zile in Dworp, un orasel langa Brussel, pentru o conferinta internationala " Body and mind" . Multi erasmusi din europa, mlti traineri si ateliere interesante. cinci zile de dormit cu simpaticele-i colege si cu Fratele cel Batran . Fac ce fac si tot intre fete ajung...dormitorul o sa fie dominat de colegele mele...singura prezenta masculina este..susmentionatul, colegul, SINGURUL meu coleg ( un fel de omlog al lui Alex :P ) dar.care e cam dubios..la modul ca e sarit....bine de treizeci de ani si nu numai. E si cam scocns,la modul ca daca treci prin fata camerei lui, narile iti protesteaza violent. In rest e baiat bun. A, am uitat sa precizez ca e din Ungaria.(originea porelcei e evidenta...casa noastra se numeste Big Brother house...de aici...) In fine, sper sa n eintelegem bine...Ok acum ce e cu cutia si merele? Pai...un Mos Nicolae venit mai devreme...care mi-a adus multe bucrii.Un mare pachet de acasa...cu sacul (nu al mosului...ma rog..cine stie ce e cu el..e bine:P ) si multe altele ( spre suprinderea mea, niico nuia...sunt un pic dezamagit de mine..credeam ca am fost si eu un pic..baiat rau..da'..se pare ca nici de data asta nu prea mi-a iesit) In timp ce scriu, painea pe care am uitat-o in cuptor a ajuns undeva la 4 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 e crocant si 10 e scrum...asa..ce-ar mai fi de zis? Ce-a facut interesant in ultima vreme...a ,da...am fost o zi in vizita la organizatii pentru tineret. Cel mai tare a fost la o chestie care avea grija de copii strazii, sa ii integreze, sa le ofere spatii de joaca, prieteni si toate cele..ce e tare in asta? Faptul ca aia care se ocupau de centru erau ei insisi destul de aproape de a fi oamenii strazii..sa le zicem..usor..hippie , ca sa folosesc un termen trendy (desi mai potrivit ar fi fost golan, vagabond sau ceva de genul asta)

In fine..nu e vreme de multa vorbarie...timpul trece...1 fix pleaca trenul..prin ceata cu vizibilitate la trei metri si 3-4 grade., ura si la gara!

miercuri, 16 noiembrie 2011

In Campurile Flandrei (Partea II )

Am intarziat un pic cu ..continuarea. Am fost ocupat cu...viata pe aici

Ramasesem la plecarea din muzeu....cu gustul amar al celor vazute și al poveștilor citite. Drumul spee cimitire trecea pe langa Poarta Menin, pe care sunt inscriptionate niste zeci de mii de nume, ale soldatilor pe care "soarta i-a lipsit de onorurile camarazilor sai" Pe scurt, care n-au mai  fost nicodată găsiți și îngropati..care încă zac pe acolo...prin Campurile Flandrei...si crede-ti-ma ca nu erau ptini deloc. Locul unde se depuneau coroanele de flori era plin, dar flori tot mai veneau. Poze, uimire, reculegere si , mai ales, batranei care-si cautau parintii si bunicii pe pereti...Exista un birou unde , ducandu-te cu nuele unei rude cazute in razboi, poti afla, in cateva secunde, exact unde e ingropat, cimitirul, alea, mormantul...daca nu e ingropat incaieri, sigur primesti coordonatele la care il gasesti inscripționat pe poară...

Mergând mai departe, am urcat spre locul unde erau meterezele, acum un parc cu alei lungi si înguste. La intare, un câmp de floricele roșii de carton înfitpe în pământ și ici-colo câte o cruce..una lângă alta..ca și cum așa ar fi răsărit, așa ar fi crescut...Mai departe, parcul, încețoșat, îmbătrânit și foșnit de frunze...După o vreme greu de măsurat de plimbat prin toamna, am ajun la cimitire....iarba verde, taiată perfect, ca o mochetă...și câțiva copaci ce înveleau cu frunze galbene somnul ostașilor...Aici s-a întâmplat ceva ce consider eu ciudat, dar ce m-a facut să mă gândesc ceva vreme...și n-o să uit prea curând. Tineți minte din poastarea trecută...sentimentele pe care le-am descirs la muzeu, de oroare, revoltă și compasiune pentru sărmanii nefiricți prinși în războiul ăsta. Ei bine...aici...sentimentul ți se schimbă..apropae complet. Totul începea să capete o nuanță de glorie, de onoare...de "ce frumos sa mori pentru tara", admiratie...Ma gandeam la linistea cimitirului, la ce frumos e sa te viziteze nepotii, mandrii de tine....toate astea pe care le respingeam cu revolta si indignare cu o ora in urma. Pur si simplu, aveam senzatia ca sentimentele si raportarea la toata chestia asta...aluneca usor...fara sa pot controla ceva...pana va ajunge, in final, la 180 de grade. Am incercat sa lupt si sa contrlez asta...si mi-am amintit tot ce vazusem..am zis "NU! Nu e bine..! E GRESIT!" Si totusi...cat de idilic e prezentat tot aici, intr-un cimitir..moartea nu ti se pare nimic infricosatoare si aproape ca ai vrea sa ai si tu parte de aceasi soarta..sa mori ca luptator pentru tara ! Da...poate ca de-asta a exsitat si AL DOILEA razboi mondial...poate ca mare parte din oameni...au vazut doar soldatii la stadiul de eroii...dar nu i-au vazut traind si murind....poate ca ar fi fost bine sa fi facut turul oraselui invers...sa incep cu cimitirul, linistit si glorios...si apoi sa-mi iau o plama zdravana de la muzeu, de la realitatea morbida si absurda pe care o prezenta. Uitandu-a la pietrele funerere ale astora ma gandeam la paginile din jurnal scrise in muzeu...in primele saptamani, tinerii aveau impresia ca sunt la un fel de picnic sau ceva...calatoreau, se distrau....multi habar n-aveau ce e razboiul...Inteleg, o parte din ei au venit...fortat...Australia, Noua Zeelanda, Egipt, India...erau colonii...trebuia sa dea soldati...dar..sunt muulti, foarte multi, care erau volunari. Ce-au cautat, Doamne, aici? Cat de indobiticiti de propaganda aia de " razboi pentru...fratii nostri..pentru..." Pe naiba! Ce sa cauit la mii de kilometri de casa ( ma refer, in special, la americani) sa te lupti in si pentru niste tari care de-abia stii unde vin pe harta..pentru idealuri si cai verzi pe perti. In muzeu era un poster de recrutare cu unu imbracat in uniforma , zambind larg, ca is cum te-ar fi invitat la o petrecere sau ceve....covrigi pe gratis, inghetzata de ciocoloata...si in mana cealalta tinand o ditai pusca cu baioneta.."Join"!" Din pacate multi n-au inteles ca aia nu era o reclama la ciocolata, asa cum pare, ci o chemare la moarte, la moartea ta si a altora. Povestle soldatilor mai...cu scoala..vrobeau despre alta oroare...despre cruzimea si lipsa de cavalersim caracteristica razboiului astuia....nu mai era lupta fata in fata cu care erau ei obisnuiti, vremea sabiilor apusese definitiv..de multe ori nici nu-ti vedeai inamicul....doar dadeai cu tunu in el, la cateva sute de metri...ceva..socant si de neconceptu pentru multi dintre ei...
In fine,m-a plimbat o vreme pe langa morminte, uitandu-ma la stemele tarilor de unde veneau..acum am inteles de ce ii zice "mondial" Si mai zic astia ca in Bruxelles e diversitate culturala. Sa vezi aici!
Langa, prin si pe morminte( la ei nu e delimitat nimic...e doar piatra la cap), erau o droaie de mosuleti simpatici care povesteau despre rudele lor cazute pe camp...unii cu mandire, altii cu umor si ghidusie....oricum, toti implicati in povesea lor....deschisi sa o spuna si sa asculte altele. Sa ai timp sa ii asculti si sa notezi, ai scrie...sute de pagini.

In fine..alt cimitir..mai sobru,mai mare, mai pustiu....apoi o scurta plimbare de "la revedere", cu o oprire la magazinul de "waffels". In tren si...acasa!
In final, as vrea sa dezvalui de ce am repetat titlul si de ce am folosit sintagma de cateva ori in text...din cauza unei poezii scrise in timpul razboiului, care pot sa zic ca m-a miscat destul de tare.Sper sa va placa si voua http://www.greatwar.co.uk/poems/john-mccrae-in-flanders-fields.htm

duminică, 13 noiembrie 2011

In Campurile Flandrei...

Un profesor ne spunea joi că în câmpurile Flandrei încă zac soldați căzuti in Primul Război Mondial. Anual, sunt găsite de catre agricultori prin câmpurile cu te miri ce osemintele a nu stiu câti soldati. Sunt identificati și îngropati, cu grija si onorurile cuvenite, de care soarta i-a lipsit pana atunci. Sunt invitati ambasadori și alte oficialități înalte pentru un moment solemn. Mai mut, armata detonează săptamânal nu stiu câte tone ( în oirce caz, suficiente cât să zic "o gramada" ) de proiectile neexplodate care continua să iasă la suprafață. De multe ori, fermierii sunt raniți de ele, atunci cand tractoarele cu pluguri adanci le ating. Unii chiar au murit din cauza asta. Alteori, le gasesc copii si se joaca cu ele. In orice caz, am inteles ca pentru oamenii asta, bombele si oasele pe campuri sunt ceva...la ordina zilei. Primul Razboi Mondial isi pastrează pur si simplu un loc viu în inimile lor. Soldatii par a se întoarce ca năluci din întunericul în care și-au găsti sfârșitul, printre oameni...ca să-și spună, parcă, ultimele cuvinte, neauzite de nimeni la vremea lor, din cauza terorii și a bubuitului obuzelor.  Pur și simplu, Razboiul ..nu vrea să tacă si să se facă uitat. Și - știți ceva ? - bine face ! 

Purtând poveștile profului în minte și gândurile mele pornite de la ele, vineri, de Ziua Armistițiului, pe 11 noiebrie, ocazie cu care se comemorează victimele Marelui Razboi, așa cum îl numesc ei, am plecat spre Ieper. Orasul se află întro zonă ce a fost odinioară linia frontului....o zonă de tranșee, dealuri fortificate și lupte crâncene. Acum e înțesat de cimitire...locurile se pot vizita si, mai ales de Ziua Armistitiului ( Wapenstilstand) sunt o atracite turistica importanta. Orasul e un loc de pelerinaj nu numai pentru gura-cască dar mai ales pentru urmașii foștilor soldați care vin să onoreze memoria eroilor si să le viziteze locul de odihnă, si, poate, sa le aline urâtul și singurătatea de a fi îngropați departe de casă, în pământ străin.

 Mergând cu Sorina, simpatica-mi coleguță, spre gară, vorbeam că am ales ziua perfectă pentru vizitat cimitire...vânt, ceață, și frig cenușiu. Dupa vreo treizeci-patruzeci de minute de tren, iată-ne acolo, pe strazile cu piatră cubică umblate de tot felul de figuri grizonate si nobile, cu pieptul plin de decorații, unii în uniforme de paradă, alții doar în paltoane englezești. Pălării, pipe, cizme...mai apoi copilași încolonați, cu cravate și freze arannjate, cu accent britanic, zgomotoși si neastâmpărați. O lume de un pitoresc greu de prins în câteva rânduri. În orice caz, oricare le era scopul, vârsta, rangul, naționalitatea...toti aveau în piept micuțe floricele roșii, de plastic si carton. Citisem depsre ele cu o seara înainte. Versiunea...vie...poarta numele de poppy si crește pe aici...analogia cu picaturile de sânge e...evidentă. Poate vi se pare banală ideea, dar mie mi-a placut. Floarea e foarte frumoasă, cu petalele mari și subțiri...roșul e și el...special..nu stiu...mă repet, chair dacă un simbol din ăsta poate parea banal și perimat, mi se pare că floricelele astea au, rosu aprins si delicatete, un fel aprte de a transmite ideea de jertfă, de sânge vărsat, de regret si de...final al războiului, asternut peste toti.

Prima oprire, muzeul "In Flanders Fields" ceva ce , după părerea mea, nu trebuie cu niciun chip ratat în Belgia. Un muzeu foarte modern, tehnologizat, care spune povestea Războiului foarte bine și într-o manieră care reușesște să te atingă. La intrare, am primit un bilet pe care scria un nume...am aflat că era un soldat al războiului, a cărei poveste o puteai afla scanând biletul într-un aparat. Ficare bilet, alt nume...un mod frumos de a-i pomeni si a le tine numele vii. Peste tot căști, săbii, soldați în mărime naturală, scene de luptă surprinse realist în poze sau modele de ghips...povești scrise pe pancarde si derulate pe pereți în filme. Tot muzeul se aud povesti, strigate de război în diverse limbi...ca si cum mortii inșisi ar striga.."asa e povestea noastră". Că veni vorba de povești, aici am citic cum orașul Ieper a fost complet ras de obuze și că din el nu mai rămăsese decât un morman de moloz și un camp zdrobit. După război, englezii au vrut să-l cumpere și să-la lase așa, să-l tranforme într-un funebru monument al războiului. Belgienii au zis ,însă, NU! Au făcut din el un monument al războiului, însă unul al vieții. Au reconstruit orașul așa cum a fost. Caramidă cu caramidă. Au reclădit catedralele, turnurile...i-au dat viață din nou.Am citit cum belgienii au folosti, neavand o armata serioasa, tehnica invenitva de a opri inaintarea adversarilor prin inundarea campurilor. Am vazut cifrele ce vorbeau despre milioanele de morti... Tot aici am citit despre povestea Armistițiului de Crăciun care a a vut loc prin zona asta...pe scurt, de Craciunul anului 1914 oamenii au avut, pentru sucrta vreme, e adevarat, constiinta ca sunt oameni si tendinta de a se revolta impotriva absurdului monstruos in care sunt prinsi. Totul a inceput când nemții și-au aprins mici lumanărele pe marginile transeelor și au început să cânte colinde. Englezii le-au răspuns cu urări de Craciun si cu colindele lor. ( Un soldat englez povestea,cu umor, in jurnal că era usor stânjenit de faptul că nemții sunau mult mai. bine decât ei) Apoi au început sa se strige și să-și răspundă pe numele stereotipice..Hello, Hans! Hello Tommy! In unele locuri, magia a mers până într-acolo încât soldații au ieșit din tranșee, s-au întâlnit la juatatea drumului, cu ici daruri de Craciun pentru "inamic". ( Ce absurd pentru un om să numească alt om inamic.....nu e de-ajuns că toți suntem aici, toți avem aceași soarta mică și tristă? Nu-i de-ajuns ca toți murim? Că viața de e scurtă și că părăsim cu regret lumea asta minunată? N-at trebui să fim frați, să ne alinăm, amețim soarta cu iubire? Nu! De multe ori nu facem asta! Ne uram..ne omorâm și în loc să fim frați si demni în fața Morții, îi dăm satisfactie. O facem singuri si unul pentur celălalt stăpâna gândurilor noastre. Ii dăm prilejul să ne ia cu miile la netimp, tineri si cu suflete curate, urlând în flărări si teroare, cuprinși de gorază. Regretabil circ si rușinos motiv îi oferim Mortii,  pentru a râde rece, cinic și triumfător, de noi, bieți oameni. ) Pentru o seară, în unele locuri, chiar pentru o săptămână, oamenii păreau că au prins ideea..s-au revoltat, s-au simțit frați si puternici. Winston Churchill, pe vremea aia minsitru de război sau ceva, scria îngrijorat. "Ce s-ar intampla daca toti soldatii ar face, la un moment dat, greva?" Chiar așa, ce-ar fi? Dacă și-ar arunca armele, ar uita toate ineptiile alea de genul Pro Patria, Pro Rege si ar cere o solutie pasnica. Daca s-ar destepta si ar arunca ura mincinoasa ce le-a fost infulfata pentru fratii lor, si ar lupta pentru o solutie pasnica? Dar nu! Asa e omul..prea des se lasa dus, orbit de sentimente care ar trebui sa fie straine de el...In fine, dupa toate astea, dupa ce am vazut aici, milioane de morti, povesti ale tinerilor ca mine...o intrebare imi rasuna in minte, ca danganitul grav al unui clopot de biserica..de ce a mai existat si AL DOILEA razboi mondial?

Parasind muzeul cu gândul asta, am plecat spre cimitire...( Ma voi orpi aici pentru seara asta...am scirs mult si poate v-am obosit... ca sa nu se piarda..ce mai am de spus...voi face o Patrea II maine seara...la sfarsit, poate le voi pune cap la cap intr-un articol mare..pana atunci..poate va ganditi un pic la ce am scris pe aici..)

joi, 10 noiembrie 2011

Iar e luna plina...

Da...luna plina...cea mai frumoasa pe care am vazut-o in Belgia si printre cele mai frumoase din viata...si pot sa va zic ca am vazut destule...seara trecuta a rasarit devreme..soarele abia apusese, cerul la apus era inca in flacari..la rasarit, mare si galbena, mirata si seninta, luna...pe culoarea aia de amurg....mai tarziu, am zis ca asa ceva nu e de ratat si am iesit la o tura de nopate cu bicicleta...din cauza norilor, lumina s-a facut ai intai albastruie ca apoi sa devina albastra de-a binelea.Aseara a avut...curajul,starea...entuziasmul, energia..nu stiu cum sa-i zic sa o ia lau 12 30 noaptea pe o strada luunga , cu copaci de-o parte si de alta, cu frunze fosnite pe jos, luminata palid de felinare galbene, al carei capat se pierdea departe in intunric... n-a durat mai mult de cinci minute, dar momentul a fost de neuitat...arata ca un culoar..suspendat undeva intre tipuri si lumi...cu vant, cu frunze, cu noapte si cu lumina albastra...mainile inghetzate pe ghidon si parul ravasit...stiu, stiu,,,era doar o strada amarata..care , in fond, nu facea decat lagatura dinre doua poduri paralele aflate la vreo 500 m distanta..s totusi...o lumina albastra de luna si un fosnet de frunze sunt suficient d emagice sa transofrme o biata strad intro-o poveste.

Peisajul serii asteia a fost si mai si....rasaritul de luna l-am vazut din clasa....printre plopii inalti, insirati la line si de intaltimi egale...mare, uriasa. stralucitoare si pe un cer senin, ridicandu-se incat...nu stiu cum sa descriu asta....pur si simplu..luna are aerul ala,ca si cum nu ar sti cat de spectaculos e momentul..si ce cauta acolo, pe cer..pur si simplu..se arata si ea..si tocmai asta o face atata de magica. la sfarsitul orelor,  treceam pe langa copacii scunzi cu ramuri dese ce marginesc poteca spre casa mea si luna parea ca fuge dupa mine, jugandu-se printre crengi ca un copil care isi ascunde razand fata, convins fiind ca nu-l vei vedea.Iesit din desis, ma privea indiferenta, vazandu-si de treaba ei, dar totuis atat de....de. La fel, soarele inca nu-i cedase tot terenul si asta facea moemtnul mistic..intr-o parte de cer, un soare plecand la odihna, topit si sleit de puteri, agatandu-se de cer cu ultimele raze, in cealalta, o luna tanara, indrazneata si senina suindu-se usor spre inalt. Acum, venind de la petrecerea din barul de la o strad distanta, nu mai vedeam nimic, ceata, misteroasa si sinistra, de un sinistru captivant si provocator, a invaluit-o complet...nu se mai vad decat felinarele cu lumina chioara...doeodata incepe sa ploua...nu, nu e ploaie...e doar ceata care mi se condenseaza pe fata...

Imi cer scuze pentru cei care nu suporta descrierile visaotoare, siropoase si fara tinta...pur si simplu, simteam nevoia sa scriu asta...

marți, 8 noiembrie 2011

Rasete, glume, niciun suspin

Neatza!!! Revin in forta,sper eu, dupa o perioada destul de lunga  de...inactivitate. Sper ca macar cativa dintre voi mi-ati onservat lipsa ( nu sper la "dus dorul) Ok...titlul se refera la o melodie pe care, probabil, putini din cititorii mei o stiu...dar nu conteaza...acum, explicatia lui...si a absentei mele..

Duminica trecuta a fost invazie.Desant! Un comando de elita din patru prieteni foarte dragi, antrenati in cele mai dure conditii, pentru a deveni voiosi, a avea un excelent spirit de gluma si, mai ales, pentru a fi, atunci cand viata o cere si atunci cand nu o cere, de-a dreptul cretini :) . Informat fiind de invazie, mi-am pregatit apararea....un sac de cartofi prajiti, carnati belgieni, bere si-o sticla de Martini, ca avem si domnisoare ( a se ctiti o domnisoara si-o nebuna :) )...Regasirea in gara a fost...emotionanta, vesela si zgomotoasa. Cina de bun-venit...savuroasa, din toate punctele de vedere.

Buun..n-o sa insist pe povestea celor cinci zile, din lispa de timp si pentru a evita sa insir 50.000 de randuri. Povesti sunt, si promit ca o sa le scriu...fie in postari ulterioare, fie la 50 de ani, cand o sa scriu " Amintiri de cand eram tineri si cretini" de Un Batranel Cretin. Pe scurt, ziua era..viata de hoinar....trenuri, orase, poze...(triliarde de poze!!!!!!) strazi pavate, turnuri, catedrale, cladiri de institutii ale Europei si toate cele. Am fost in Gent, Brussel,Bruges si Luxemburg. De vazut...am vazut foarte multe..multe locuri din alea in care iti lasi o parte de inima si speri ca, la un moment dat, peste nsite ani, te vei intoarce sa vezi..ce mai face si , eventual, sa o iei inapoi.  Unul din locurile astea a fost Atomiumul din Brussel...poate e prea dimineata..poate fiindca n-am mancat inca, dar nu-mi gasesc cuvintele....Senzatia aia , de a fi acolo, intr-o bila d-aia pe care ai vazut-o de jos , si de a privi Brusselul luminat in galben peste care se lasa greoaie nopatea, mai intai gri cenusiu si apoi neagra si grea e memorabila. M-am simtit cumva depsrins de lume ( nu ca nu mi se intampla foarte des...) si luat asa..de...visare. Ma rog...ramanad la capitolul Brussel? Stiati ca saracia aia de statuie de baietel care isi face nevoile pe ea de Europa ( pe care il poti gasi ORINDE in Brussel, in postura lui...indecenta, sub fora de..toate prostiile posibile) are un pic mai mult de jumate de metru? Stiam ca e mititel,da nici in halu asta!!! Umbli o ora prin frig si ploaie ca sa vezi un micut cum umple Belgia de respect...
De Bruges v-am mai povestit...adaug doar ca aici e una dintre cele mai tari chestii pe care (nu) le-am vazut vreodata. Muzeul Ciocolatei! Nu ratati asa ceva, daca veniti pe aici. Nu vreau sa va stric supriza, dar e...delicios ( nici n-am cum sa va stric supriza, ca nu stiu ce e inauntru...noi n-am vrut sa-l vedem..ca..nu ne place ciocolata..da-l incolo de muzeu :) )

As putea sa continui ore pe a povesti ce am vazut..dar n-o sa fac asta...pentru asta e timp mereu. Pentru ce, insa, nu prea e timp niciodata, trebuie spus acum. Bucuria de a-i revedea pe nebuni si a sta cinci zile cu ei a fost mai mare decat ma astpetam...ocupat fiind cu treburi pe aici, nu prea am timp sa ma gandsc la casa...abea cand i-am vazut topaitori pe peron mi-am dat seama ce dor imi fuese de ei, fara sa stiu. Cu cat trecea timpul, cu atat redescopeream glume, expresii, situatii care nici nu stiam ca imi lipseau. Mai mult, am avut ocazia, destul de rara de altfle, sa mancam impreuna..Nu stiu cati dintre voi stiti cat imi place mie sa stau la masa ( hai, radeti..nu sa mananc in sine- bine,bine, si asta...dar sa stau la cina)..cu oameni dragi, la povesti , la bautura si la ospete..) Zi se incheia cu un festin de isnipratie romaneasca...sunca,branza, mamaliga...cate-un pui mort bine rumenit la cuptor,frecat cu boia si usturoi ( botezat, sugestiv, Ciumy) si multe altele...
Dupa mine, cele mai importante lucruri din viata sunt cele mici, detaliile, clipele, nu anii ! Iar clipele unei cine cu prietenii la unu noaptea, care mi-au adus intr-o tara straina mare parte din ce inseamna "acasa" pentru mine, sunt de pastrat cu grija in minte..si de pus in galeria de clipe frumoase, ca intr-o colectie de..sa zicem monede lucitoare si frumos lustruite.

Stomacul ma trage de maneca, aratandu-mi insisten bucataria si tanguindu-se pe un ton rasfatat. Trebuie sa ma duc...Stiti de ce are elefantul coada? Ca se nu se termine brusc! Sper ca bancul asta sec e o coada buna pentru postarea asta...altceva mai inteligent n-am gasit. Nu mai aveau la magazin, asa cum nu mai aveau chifle pentru rinocer...d-aia are corn.